Ca orice an nou, 2018 trebuie sa vina si el cu câteva trenduri nutritionale nou-noute, unele “inspirate” din ce se intâmpla prin Occident, altele dezvoltate local, ca un raspuns la evolutia preferintelor noastre.
Ce mancam, unde, cum, care ar trebui sa fie obiceiurile omului modern cand vine vorba de alimentatie, cat de importanta este educatia nutritionala si cum sa fim mai bine informati despre ingredientele pe care le alegem ne spune Cristian Margarit.
Festivalurile de street-food – sunt inca scumpe si cam departe de un street-food adevarat. Aceste evenimente incep sa creasca si sa se inmulteasca. Reprezinta totusi un raspuns la intrebarea Unde mergem sa mancam?, cu variantele alege tu sau spune tu.
READY-MEALS DESTEPTE
Daca pana acum gaseam in magazine drept mancaruri gata preparate clasicele fasole batuta, snitel de pui si orez sarbesc, iata ca avem, mai nou, inclusiv retete gourmet, cum sunt cele preparate de Chef Foa. E ca si cum ai iesi la un restaurant bun, doar ca acum dureaza doar cateva minute si scapi mult mai ieftin.
MCT Oil– Trigliceridele cu lant mediu, extrase din uleiul de nuca de cocos, devin si ele populare, odata cu dieta ketogenica. Fara gust si fara miros, acest tip de ulei poate fi adaugat in orice reteta si, in loc sa se depuna, el chiar da energie si porneste arderea grasimilor.
Alimentele fara gluten – Cu toate ca unii inca se mai zbat sa nege o realitate, din ce in ce mai multe studii stiintifice se aduna in defavoarea glutenului si a altor componente din grau. Asa ca cine a testat o dieta fara gluten si a avut rezultate bune o poate continua de acum cu mai putin efort.
Uleiul de peste – Se redescopera beneficiile uleiului de peste, bogat in acizi grasi de tip Omega3. Ajuta sanatatea aparatului circulator, reduce inflamatiile, subtiaza sangele, creste imunitatea si rezistenta la frig. Ultimele doua sunt importante in sezonul rece.
DE CE SA ALEGEM PRODUSELE TRADITIONALE
Fiecare supermarket are acum standuri cu produse traditionale. De la mezeluri si lactate pana la dulceata si zacusca. Au aparut si mai multe magazine ale micilor producatori, unde putem gasi alimente ceva mai naturale si mai curate. Cititi totusi cu atentie etichetele! Condimentele care lupta cu inflamatia sau stresul oxidativ devin din ce in ce mai populare: turmericul, scortisoara, ierburile aromatice. Incep sa fie folosite mai inventiv, dincolo de retetele traditionale. De exemplu, turmericul ajunge si in sucuri proaspat presate, iar scortisoara, in marinadele pentru carne.
RETETE VEGANE DIVERSIFICATE
Alimentatia bazata pe plante va fi disponibila din ce in ce mai mult in magazine si restaurante. Nu pentru ca ar fi mai multi vegani peste noapte, ci pentru ca omnivorii isi extind aria de interes, diversificandu-si dieta. Quinoa devine aliment obisnuit, desi pana mai ieri cei mai multi nu stiau nici macar cum se pronunta, ce sa mai vorbim despre spalarea saponinelor inaintea fierberii.
Fructele coapte in copac – Suna ciudat ca trebuie sa se precizeze unde s-au copt fructele, dar acum avem la dispoziție si fructe exotice coapte in copac, nu doar pe vapor sau in cutie. Mango, avocado, papaya si altele asemenea sunt culese la maturitate si apoi transportate in condiții foarte bine controlate de temperatura si umiditate. Prețul este pe masura, dar gustul si conținutul nutrițional se apropie cel mai mult de cele naturale.
Carne bio – Mai ales pentru copii si persoanele deja diagnosticate cu diverse afecțiuni, este foarte important ca alimentele sa fie curate. Daca zaharul sau faina trebuiau evitate, fie ca erau bio sau nu, acum avem posibilitatea sa gasim in magazine si mai multe tipuri de carne certificata, inclusiv la raionul de produse proaspete. Avem de ales, in general, dintre pui, vita si porc.
Proteinele vegetale – Ma refer direct la pudrele proteice, suplimentele nutritive cu mixuri de proteine vegetale. Pentru ca proteina revine in atentie prin nenumaratele ei beneficii, alegerea multora va fi o varianta perceputa ca mai curata. Amestecurile de quinoa, orez brun, canepa, mazare iau locul zerului si cazeinei, in multe shake-uri sau retete hiperproteice. Prin asociere se obtine un profil de aminoacizi superior proteinelor din plante folosite individual.
CE INSEAMNA EDUCATIA NUTRITIONALA
Desi mai mult la nivel de tentativa si influentata puternic de interese economice (sponsori), educatia nutritionala incepe sa fie mai prezenta atat in viata adultilor, cat si in cea a copiilor. O varietate de cursuri si ateliere de alimentatie sanatoase sunt acum disponibile in toate zonele tarii. Atentie insa la cele care promoveaza o anumita agenda in detrimentul bunului simt. Cel mai important trend este insa cel al revenirii la normalitate si informare corecta. Site-urile de stiri false isi pierd adepții dupa ce oamenii au inceput sa faca o minima verificare a informațiilor. Deci adio banane injectate cu HIV, portocale injectate cu sânge sau fermenți din fecale de sobolan.
Healthy tips
Cu o multime de optiuni de alimente sanatoase, bio, raw, gatite pentru a pastra nutrientii, nu avem motive sa nu fim mai sanatosi, mai in forma, mai plini de energie. Adaptati meniul la anotimp si veti vedea rezultate!
MCT Oil
MCT Oil sau “trigliceride cu lant mediu” reprezinta o grasime sanatoasa, extrasa din nuca de cocos. Suplimentul MCT oil este un ulei incolor, fara gust sau miros, care poate fi adaugat la orice preparat sau poate fi luat ca atare, cu lingurita. Este foarte util in dietele pentru slabire. Poate fi inclus in shake-ul dinainte de antrenament sau chiar de dupa antrenament.
Articol realizat de Cristian Margarit, Consultant in nutritie si fitness www.getfit.ro