Anul 2020 a fost un an deosebit, cu multe schimbări în viața noastră pe care nu le anticipam. Pandemia de Covid-19 ne-a schimbat obiceiurile și stilul de viață, dar mai ales trendul în materie de fitness.
Conceptul de wellness capătă acum un sens cu totul nou. De când cu pandemia de Coronavirus, care ne-a obligat să stăm în casă, am devenit mai conștienți de faptul că starea noastră de bine este foarte importantă, dar și de faptul că fitness-ul ne poate ajuta. În timp ce în ultimul deceniu am văzut o creștere a noilor tendințe de fitness și antrenamente noi, acum, vedem modalități mult mai inventive care ne ajută să ne menținem sănătatea fizică și mentală. Și pentru că anul 2020 poate fi considerat anul conștientizării importanței sănătății fizice, a sănătății mentale și spirituale, iată care sunt cele mai importante trenduri în materie de fitness și wellness.
Antrenamente mai scurte (HIIT)
HIIT (antrenament cu intervale de mare intensitate) este un termen larg pentru antrenamente care implică scurte explozii de exercițiu intens alternate cu perioade de recuperare de intensitate mică. De obicei, un antrenament HIIT poate varia între 10 și 30 de minute. Unul dintre cele mai bune lucruri despre HIIT este că poți obține beneficii maxime pentru sănătate în timp minim. Conform unui studiu recent, care a comparat HIIT-ul cu antrenamentul clasic, alergarea și ciclismul, cercetătorii au descoperit că HIIT arde cu 25-30% mai multe calorii decât celelalte forme de exercițiu. Totodată, acest tip de antrenament stimulează producerea de celule stem, celulele regenerative primare din organism.
Antrenamente acasă
Cu sălile de fitness închise din cauza pandemiei de Coronavirus, dar și faptul că nu am avut voie să părăsim domiciliul, a devenit un obicei să ne antrenăm în confortul propriei case. De la aplicații de antrenament prezentate de celebrități, până la antrenamente online organizate de către sălile de fitness, tehnologia a transformat complet antrenamentele de acasă.
Clase hibrid
Clasele de hibrizi combină o grămadă de activități pe care nu ești obișnuit să le vezi împreună: alergare, canotaj, înot, box, kettlebells, saci de nisip, antrenamente calistenice, yoga și multe altele. Antrenamentele hibride aduc laolaltă antrenamentele cardio și cele de rezistență, cresc viteza și provoacă participanții să țină pasul. Clasele precum Aqua Zumba, care combină dansul și tonifierea corpului în apă, sau Orangetheory Fitness, care combină alergarea, antrenamente de forță și strechingul, sunt în tendințe anul acesta.
Functional Training
Functional Training (antrenamentul funcțional) se concentrează pe utilizarea antrenamentelor de forță pentru a îmbunătăți echilibrul, coordonarea, forță musculară și rezistența, îmbunatățind astfel activitățile vieții de zi cu zi. Cu alte cuvinte, în loc să ne concentrăm pe câtă greutate sau câte repetări putem face, mentalitatea va trece la efectuarea tuturor mișcărilor, învățând, de asemenea, o tehnică adecvată.
Antrenamentele în aer liber
Pentru că sălile de fitness au fost închise și încă există restricții în privința antrenamentelor și a claselor, multă lume a început să se antreneze în aer liber, cu precădere în parcuri. Acolo poți găsi spații special amenajate și aparate de fitness, dar și diferite elemente, precum copacii sau băncile, care te pot ajuta în realizarea antrenamentului.
Tehnologia
Nu este o noutate faptul că tehnologia ocupă un loc important în viața noastră. Însă, în 2020, gadgeturile dedicate fitnessului sunt din ce în ce mai căutate. De la cele care îți numără pașii sau îți calculează caloriile pierdute, până la cele mai noi inovații, precum țesăturile inteligente. Printre cele mai căutate gadgeturi sunt și șosetele de fitness Sensoria, care folosesc senzori avansați din material textil încorporat în fiecare șosetă și un dispozitiv de gleznă conectat pentru a detecta date precise despre cum aterizează piciorul în timp ce mergi sau alergi.
Text: Andrada Arsenie