Remedii naturale pentru alergii sezoniere

Remedii naturale pentru alergii sezoniere

În aceasta perioadă a anului, multe persoane suferă de alergii sezoniere. Simptomele pot fi foarte diverse, de la mâncărimi și strănut, până la dureri de cap. Însă există și remedii naturale care te pot ajuta să ții alergia sub control.

Alergiile de sezon, denumite uneori „febra fanului”, rezultă din expunerea la spori sau polen eliberat în atmosferă de ciuperci, ierburi, copaci și alte plante. Materialul vegetal este confundat cu o proteină invazivă de către sistemul imunitar al organismului, ceea ce duce la producerea de substanțe chimice precum histamina. Simptomele pot include mâncărimi, strănut, congestie și curgere a nasului, dureri de cap, ochi roșii sau cu apă, etc. Ele pot varia de la ușoare până la severe, acute la cronice. Vestea bună este există multe remedii naturale care te vor ajuta îți controlezi simptomele de alergie.

1. Irigare nazală

Alergenii, precum polenul pot adera la mucoasa nazală. Când sinusurile tale sunt congestionate, clătește-le. Folosind sisteme de irigare, poți îndepărta acești alergeni și îți poate oferi o ușurare imediată. Alternativa este folosirea unui spray nazal salin. Clătește nasul de două ori pe zi, cel puțin, astfel încât pasajele nazale rămână umede și împiedici alergenii de mediu nu fie prinși în tractul respirator. Pentru o lubrifiere suplimentară, poți folosi uleiuri esențiale. Asigură-te urmezi instrucțiunile îndeaproape sau discută cu un profesionist pentru a te asigura îți cureți nasul și sinusurile corect.

2. Chiropractica

Cercetările au arătat există o legătură directa între sistemul nervos și sistemul imunitar. Îngrijirile chiropractice eliberează stresul, ceea ce permite sistemului imunitar funcționeze mai eficient. Acest lucru permite corpului tău combată mai bine alergenii și prevină simptomele nedorite de alergie.

3. Citricele

Bogate în vitamina C, bioflavonoide și antioxidanți, citricele, în special lămâile, sunt extrem de bune pentru stimularea imunității și pentru prevenirea simptomelor alergiilor sezoniere. Acesta este unul dintre acele remedii care funcționează cel mai bine în doze mai mici, mai frecvente. Adăugați un strop de suc de lămâie peste salată sau adăugați zeama de lămâie ori oțet de mere la un pahar de apă și consumă de câteva ori pe zi.

4. Acupunctura

Acupunctura menține un flux sănătos al energiei vitale, cunoscut sub numele de qi, prin meridianele corpului. Aceste meridiane sunt ca niște canale prin care curge qi-ul. În cazul alergiilor, fluxul de qi este blocat în meridiane sau curge într-o direcție greșită.

5. Legume verzi

Legumele verzi, precum brocoli, salata verde, ceapa verde și chiar conopida, moderează producția și eliberarea de histamină.

6. Hidratare

Când sistemele respiratorii și digestive sunt deshidratate, sistemul imunitar va provoca un efect de recul care duce la congestie nazală, nas care curge, strănut și / sau tuse. Consumul regulat de lichide ajută la curățarea sistemului digestiv, ameliorând simptomele alergiilor.

7. Probiotice

Multe studii leagă prezența bacteriilor benefice din intestine cu incidență redusă a alergiilor. Probioticele pot ajuta la stimularea producției de substanțe care îmbunătățesc imunitatea, împiedică creșterea agenților patogeni și stimulează sistemul imunitar.

8. Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale, precum uleiul de mentă, uleiul de eucalipt și uleiul de tămâie sunt unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru alergiile sezoniere. Uleiul de mentă și uleiul de tămâie sunt antiinflamatorii, iar uleiul de eucalipt este antimicrobian și ajută la combaterea infecțiilor respiratorii superioare. Asigură-te te consulți cu un profesionist cu privire la utilizarea acestor uleiuri.

9. Respirația

Respirația este o formă de detoxifiere, iar atunci când respiri corect elimini dioxidul de carbon și alte toxine pe care le-ai putut inhala din aer liber. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza stresului, dar și din cauza faptului majoritatea adulților au uitat respire corect.


text: Andrada Arsenie