Interviu Mihaela Buzarnescu- perseverance, patience, persistance

Interviu Mihaela Buzarnescu- perseverance, patience, persistance

Mihaela Buzărnescu și-a îndeplinit visul de a ajunge o mare jucătoare de tenis. A muncit, a avut parte de accidentari, a stat o perioada departe de sport, dar nu a renunțat nicio clipă să spere.

Perseverența și tăria de care a dat dovadă au propulsat-o printre cele mai bune 20 de jucătoare de tenis din lume, fiind considerată de basm de jurnaliștii străini. Modestă și cu picioarele pe pământ, Mihaela și-a deschis sufletul în fața noastră.

Cum te-ai îndragostit de tenis?

Tenisul reprezintă mare parte din viața mea momentan, pentru că îmi dedic tot timpul carierei. Am descoperit acest sport prin prisma tatalui meu, care juca tenis cu mama când eram foarte mică și mergeam cu ei atunci când aveau liber. Mi-a placut foarte mult și i-am spus tatălui meu că îmi doresc și eu să joc.

Pe parcursul carierei tale ai avut parte de multe momente neplacute si de accidentari care te-au tinut departe de teren, dar ai avut intotdeauna puterea sa revii. Ce te-a determinat sa continui pe acest drum?

Iubesc foarte mult tenisul și nu am vrut să renunț la acest sport din cauza unor accidentări. Am vrut să dau tot ce pot și să-mi demonstrez singură unde îmi este nivelul în tenis. M-am bucurat foarte mult că nu am mai avut dureri la genunchi, acolo unde m-am accidentat prima dată, și am putut să evoluez.

Cât de greu este pentru o femeie să practice un sport de performanță?

Este greu pentru că suntem total diferite față de bărbați. Corpul nostru reactionează altfel, avem anumite perioade în lună în care nu putem fi într-o formă optimă. Sportul implică multe sacrificii, trebuie sa renunțăm, în primul rând, la distracție. Când ești mic, renunți la socializare și la joacă cu prietenii. Trebuie să fii foarte disciplinat și foarte strict în programul pe care ți-l organizezi zilnic pentru a putea avea rezultate. Sau cel puțin să speri că vei avea, pentru că foarte multe persone sunt la fel de conștiincioase, dar nu au șansă. Nu toți avem șansa.

Cum te simți acum, că ți-ai îndeplinit visul și faci parte din elita celor mai bune jucătoare de tenis din lume?

Mă simt foarte fericită. Îmi simt munca răsplătită și îmi doresc să rămân la acest nivel cât mai mult.

Dacă ai fi fost nevoită să te retragi din viața sportivă, ce carieră ai fi ales?

Aș fi rămas tot în lumea sportului. Poate aș fi manageriat, în străinătate. M–am gândit și să antrenez la un club bun, sportivi de performanță, pentru inițiere, și să plec în străinătate cu juniorii la concursuri. Dar mă bucur că a trebuit să amân acest lucru și să îmi continui cariera de jucătoare.

New York Times te consideră un exemplu de perseverență scos din basme, în timp ce Wozniaky spune că ai “material” de campioană. Ce reprezintă toate aceste lucruri pentru tine?

Înseamnă că lumea a apreciat munca mea și tot ceea ce fac și au vazut că sunt o persoană care are calități. Mă bucur mult să știu că sunt respectată în străinătate și că lumea vorbește de bine.

Cât de important a fost pentru tine faptul că primul antrenor a fost chiar tatăl tău?

A contat foarte mult, pentru că el și-a dedicat toată cariera pentru mine. Ma bucur foarte mult că a fost în sport, pentru că, poate, dacă nu era el, nu aveam această șansă să ajung aici. Este un sport foarte costisitor și implică foarte multe sacrificii, iar el a știut mereu ce este cel mai bine pentru mine și îi sunt recunoscătoare pentru tot.

Cum te relaxezi după un turneu sau într-o pauză competițională?

Încerc să stau cu prietenii și cu familia, pentru că îi văd foarte rar și simt nevoia să stau acasă. Și aș mai vrea și câte o vacanță din când în când. Îmi doresc ca măcar o dată pe an să pot pleca în vacanță câteva zile.

Ai vreun citat care te-a ghidat în viață?

Carpe Diem (Trăiește Clipa).

Planuri de viitor?

Să rămân sănătoasă și să joc cât mai multe turnee posibile ca să mențin un clasament cât mai ridicat

“M-am lăsat pe mâna specialiștilor de la GETT’S și m-am simțit ca o zână. Am fost răsfățată la ședința foto, ceea ce mi-a plăcut foarte mult și aș dori să se întâmple cât mai des.”

“Stilul meu este natural, dar mereu le cer sfatul celor de la GETT’S atunci când îmi doresc să fac o schimbare de look sau când am nevoie de un refresh pentru ten.”

Foto: The Storyalist; Concept: Jacqueline Enciu; Styling: Ovidiu Buta; Makeup: Cecilia Rentea; Hairstyling: Oana Moldoveanu; Locatie: Vernescu Residences.