Alimentele esentiale care imbunatatesc imunitatea

Alimentele esentiale care imbunatatesc imunitatea

Calendaristic, toamna și-a făcut apariția, iar sezonul rece urmează ne viziteze. Într-un an dirijat de pandemie, principala noastră preocupare este rămânem sănătoși. Pentru a reuși acest lucru, primul pas este acela de a ne îmbunătăți imunitatea. Și cum altfel o facem decât printr-o dieta sănătoasă și echilibrată. După o vară toridă și plină de distracție a venit vremea ne gândim la zilele răcoroase care vor urma.Toamna este momentul propice pentru a ne pregăti pentru sezonul rece nu numai garderoba, ci și sistemul imunitar. Deși, atunci când ne gândim la zilele de toamnă sau de iarnă ne vin în minte puloverele călduroase și ciocolata caldă, trebuie recunoaștem lunile de iarna vin și cu răceli.

Pentru a ne feri de viruși, mai ales în plină pandemie, unul dintre cele mai importante moduri este adoptarea unor obiceiuri care consolideze imunitatea. Asta înseamnă dormim suficient, gestionăm stresul, fim activi, ne spălam pe mâini în mod corespunzător și, da, mâncăm bine. Știm deja cu toții alimentația este importantă în toate aspectele vieții noastre. Deși niciun aliment sau supliment nu poate „vindecasau chiar împiedică 100% infectarea cu un virus, precum coronavirusul sau gripa, s-a demonstrat unele alimente joaca un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar. Noi am pregătim o lista cu alimente care ajută la consolidarea imunității.

1. Ciuperci

Te întrebi cum stimulezi sistemul imunitar? Trebuie mănânci mai multe ciuperci. Acestea sunt bogate în seleniu și mai multe vitamine din gama B, cum ar fi riboflavina și niacina. Aceste minerale și vitamine sunt necesare pentru ca sistemul imunitar funcționeze la nivel maxim.

2. Ardei gras roșu

Dacă ești de părere fructele citrice au cea mai mare cantitate de vitamina C, gândește-te din nou. Ardeii roșii conțin aproape de 3 ori mai multă vitamina C decât o portocală și sunt o sursă bogată de beta-caroten. Pe lângă stimularea sistemului imunitar, vitamina C te poate ajuta îți menții pielea sănătoasă, iar beta-caroten, pe care corpul transformă în vitamina A, ajută la menținerea ochilor și a pielii sănătoase.

3. Citrice

Majoritatea oamenilor apelează direct la vitamina C după ce au răcit. Acest lucru se datorează faptului că ajută la construirea unui sistem imunitar sănătos. Vitamina C creste producția de globule albe, care sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor. Aproape toate fructele citrice au un conținut ridicat de vitamina C. Cu o astfel de varietate din care poți alege, este ușor să adaugi un strop de această vitamină la orice masă.

4. Broccoli

Broccoli este bogat în vitamine și minerale. Conținutul de vitamine A, C, E, B1, B2, B3 și B6, precum și de beta-caroten, potasiu, magneziu, zinc și fier, face din broccoli una dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteți pune pe farfurie. De asemenea, aceste vitamine și minerale ajută sistemul imunitar funcționeze la capacitate maximă. Un alt compus sănătos oferit de broccoli: glutationul, principalul antioxidant din organism.

5. Usturoi

Cercetătorii susțin proprietățile usturoiului pentru stimularea imunității. Acesta are proprietăți antibacteriene, antivirale și anti-fungice. Totodată cățeii de usturoi sunt bogați în antioxidanți, care reduc efectele radicalilor liberi ce joacă un rol în boala Alzheimer, boli de inimă, cancere și alte afecțiuni.

6. Ghimbir

Compușii antioxidanți din rădăcina de ghimbir au proprietăți puternice anti-inflamatorii și de stimulare a imunității, ceea ce poate ajuta la reducerea durerilor de gât și a bolilor inflamatorii. Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, la reducerea stării de greață.

7. Spanac

Spanacul este recunoscut ca un super-aliment, datorită conținutului mare de folați, vitamina A, vitamina C, fibre, magneziu și fier. Nutrienții din spanac stimulează funcția imunitară și oferă organismului nutrienții necesari pentru diviziunea celulară și repararea ADN-ului.

8. Cartofi dulci

Un cartof dulce mediu are un ambalaj de 120% din necesarul zilnic de vitamina A și 30% din necesarul zilnic de vitamina C, toate pentru doar 100 de calorii. Aceste vitamine sunt cruciale pentru o bună funcționare a sistemului imunitar și sunt excelente pentru sănătatea pielii. Cartofii dulci sunt un aliment fară colesterol și fară grăsimi, astfel încât te poți bucura de toate beneficiile acestora fară te simți vinovat.

9. Iaurt

Culturile benefice care se află în iaurt pot stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea bolilor. Totodată, iaurtul poate fi o sursă excelentă de vitamina D, care ajută la reglarea sistemului imunitar și la stimularea apărării naturale a organismului împotriva bolilor.

10. Ceai verde

Atât ceaiurile verzi, cât și cele negre conțin flavonoide și epigalocatechin galate (EGCG), niste antioxidanți care îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar.

11. Kiwi

Fructele de kiwi sunt pline în mod natural de o mulțime de nutrienți esențiali, incluzând folat, potasiu, vitamina K și vitamina C. Vitamina C stimulează globulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor, în timp ce celelalte substanțe nutritive ale fructului mențin funcționarea corectă a organismului.

12. Turmeric

Acest condiment galben strălucitor, este folosit de ani buni ca antiinflamator în tratarea atât a osteoartritei, cât și a artritei reumatoide. Concentrația ridicată de curcumină îmbunătățește sistemul imunitar și are efect antiviral.

13. Fructe de mare

Atunci când ne gândim la îmbunătățirea sistemului imunitar, cu siguranță nu ne vin în minte și fructele de mare. Însă acestea sunt bogate în zinc și vitamina A, care sunt necesare pentru funcționarea adecvată a sistemului imunitar.

14. Pepene

Pepenele roșu este un fruct care stimulează imunitatea. Acesta este bogat în potasiu, vitamina A, vitamina C, vitamina B6 și glutation. Organismul are nevoie de aceste vitamine, nutrienți și compuși pentru o funcție imunitară corectă.


Text: Andrada Arsenie