Rolul vlastarilor, germenilor si algelor in detoxifierea si energizarea organismului

Primavara incoltesc semintele si apar o serie de alimente verzi, proaspete, recomandate in nenumarate situatii, de la durerile articulare pana la detoxifiere. Printre beneficiile unor astfel de produse se afla si energizarea organismului, reglarea tranzitului intestinal, contracararea efectelor alimentatiei nesanatoase si viciilor.

 

Transformarea semintei in germeni (cativa milimetri) sau vlastari (cativa centimetri) presupune eliberarea fortei vitale a enzimelor, vitaminelor, aminoacizilor, grasimilor sanatoase, a mineralelor. $ntr-o samanta uscata, nutrientii necesari cresterii plantei sunt blocati de asa-numitii “antinutrienti”, molecule care ofera o stabilitate foarte mare semintei, pentru ca ea sa poata incolti, doar atunci cand conditiile sunt prielinice (temperatura, umiditatea). Astfel, daca in dieta noastra sunt semintele uscate, vom avea o cantitate mai mica de vitamine si minerale disponibile. Daca, in schimb,intai hidratam sau incoltim aceste seminte, valoarea lor nutritiva creste in mod semnificativ. Beneficiile germenilor de grau sunt binecunoscute, fiind folositi chiar in tratamentul unor boli grave. Se remarca prin continutul mare de vitamina E naturala, dar si printr-un continut diminuat de gluten, proteina “problema” din grau.

Germenii de broccoli au cantitati de fitonutrienti anticancerigeni de zeci de ori mai mari decat planta adulta, de aceea, o cantitate mica de germeni este suficienta pentru efecte benefice asupra organismului. Actioneaza in special in prevenirea cancerului de plamani.

Vlastarii aduc deja cantitati mari de enzime, dintre care mentionam SOD (superoxid dismutaza), o enzima utila mai ales celor care consuma carne tocata, dar si fumatorilor, celor care mananca prajeli sau alte alimente nesanatoase. Expunerea la soare conduce la fixarea magneziului in cloriila, o molecula foarte asemanatoare cu hemoglobina umana. Germenii si vlastarii au si un efect alcalinizant asupra corpului, ajutand la contracararea acizilor pe care ii introducem prin alimentatie nesanatoasa (carne arsa, zahar, faina alba, uleiuri rafinate) sau ii producem in corp, din cauza stresului sau viciilor (alcool, in special).

Spirulina si clorela sunt doua alge care ar trebui incluse in alimentatia noastra pentru efectele detoxifiante dar si pentru aportul de proteine, minerale, vitamine, enzime. $n noul produs BioGreens ele se gasesc in proportia ideala (biogreens.ro).

Fibrele ajuta la scaderea colesterolului “rau”, la reglarea tranzitului intestinal si au un efect prebiotic, creand mediul propice pentru dezvoltarea probioticelor, bacteriile prietenoase cu tubul nostru digestiv, care ajuta chiar si imunitatea.

autor: Cristian Margarit, consultant nutritie si fitness.