Autorul si co-autorul a doua carti de specialitate, “Victima modei” si “Barbatul si moda”, director de moda al revistei GQ , redactor-sef la fashionandbeauty.ro, jurnalist de moda si gazda emisiunii Politia Modei, profesor in cadrul cursurilor de stilism avansati organizate de DallesGo- sunt doar cateva dintre titulaturile ce definesc activitatea lui Ovidiu Buta.
Pe Ovidiu l-am cunoscut personal acum cateva luni la cursul de stilism la care eram inscrisa. Il stiam de la evenimente si din presa, dar atat. Un personaj misterios de care iti este usor teama si in prezenta caruia, la inceput, te simti nesigur si te verifici cum arati. Avand in minte perceptia unei persoane critice, poate chiar rece, am avut placuta surpriza sa descopar o alta persoana decat cea publica, si anume, putin din ceea ce este omul Ovidiu Buta. {tie sa impartaseasca celorlalti din experienta sa si prin ceea ce face lasa ceva in urma. Nu doar critica, asa cum poate ar spune multi. Iti pune in valoare calitatile , te ajuta sa iti gasesti singur calea si sa afli daca mergi sau nu in directia buna.
Clar, ai nevoie de mai mult decat un curs de stilism pentru a intra in lumea modei si a-ti face simtita prezenta sau pentru a-ti gasi propriul stil, dar experienta cu Ovidiu este cu siguranta un inceput bun.
Am avut placerea sa ii iau un mini interviu si sper ca cele de mai jos sa fie si pe placul vostru fie ca vreti sa aprofundati domeniul sau doar sa aflati cum arata universul modei, asa cum il percepe el.
-De curand am putut vedea in 20 de imagini cum arata o zi din viata ta, poate una nu neaparat speciala, prin intermediul proiectului A Camera. Care a fost cea mai speciala zi/perioada din viata ta profesionala de pana acum?
Au fost multe zile speciale, pentru ca imi place sa traiesc special, dar ziua care mi-a ramas in minte a fost ziua in care mi-am lansat prima carte, “Victima modei”. {i mai vreau. Sa-mi lansez carti, normal.
-Ai inceput de ceva timp proiecte pe parte de educatie: Cursul de stilism avansati cu DallesGO, “SPEEDCHANGE DE STIL PERSONAL” in colaborare cu Ana Morodan. Ce feedback aveti pana acum si cum te regasesti in postura de profesor?
Cu siguranta un feedback pozitiv. Cu cat sunt mai multi profesionisti in acest domeniu, cu atat munca noastra se va vedea mai bine in jur. De obicei oamenii doresc sa isi imbunatateasca stilul personal, dar si sa isi formeze un mod de lucru pentru a imbunatati stilul altora. Am descoperit ca predatul orelor de stilism poate aduce satisfactii la fel ca si o noua editie a unei reviste. Ba chiar mai mult, pentru ca e lucru direct cu oamenii si de fiecare data e altfel.
-Cat de importanta ar trebui sa fie pentru oamenii obisnuiti preocuparea pentru moda? Cum le-o insufli tu din postura de profesor de stil?
Am mai spus-o, eu as considera normal sa se predea in scoli cursuri de styling. Ne-am schimba imaginea ca popor. Faptul ca imaginea conteaza nu e o noutate, iar cand aceasta lectie vine de la mine, se pare ca place si are si efect. O vad in fiecare zi, din ce in ce mai mult. Nu e modestie, e mandrie, pentru ca imi place sa vad oameni bine imbracati in jur.
-Anul acesta, pentru prima data in Romania, a avut loc un targ profesionist dedicat industriei modei, RFTB – Romanian Fashion Trends and Brands. Te-ai implicat direct in acest proiect. Incepe sa se intample ceva si la noi. Care crezi ca sunt sansele si directiile industriei romanesti de moda? Ce parere ai despre preturile designerilor romani vs designeri internationali? Sustin creatiile locale preturile internationale?
Da, am reusit o prima editie a unui targ profesionist, un targ de care toata industria modei avea nevoie. Il gandesc de multa vreme, acum in sfarsit am reusit sa il si materializez si pot spune ca vreau sa il duc mai departe in aceasta formula de eveniment dedicat profesionistilor sistemului. Daca pana acum au existat evenimente fashion mai degraba pentru etertainment, acum a venit vremea sa ne concentram asupra unui eveniment care sa ajute industria, un loc in care sa se intalneasca cei direct implicati in domeniu, un loc care sa asigure un cadru specific pentru contacte si contracte, un loc care sa dea finalitate muncii celor din aceasta industrie. Nu putem ramane la infinit in faza de admiratie a modei, mai trebuie sa o si practicam, sa o tratam ca pe o afacere si nu doar ca pe o placere. Evident, in cadrul unui asemenea eveniment profesionist lucrurile se vor limpezi foarte repede… Cine este viabil va ramane pe piata, cine nu… va continua sa faca moda de entertainment. Din acest punct de vedere se vor regla si preturile designului romanesc, iar designerii vor putea sa se verifice in raport cu produsul brandurilor straine. Dupa aceasta prima editie, va pot spune ca am inregistrat un numar semnificativ de vizitatori profesionisti si s-au incheiat o serie de contracte. Din pacate, insa, prea putini producatori romani au facut fata in mod real acestui tip de eveniment. Marea majoritate a contractelor a fost incheiata de catre firmele straine care au experienta unor asemenea prezente. Sper insa intr-o regrupare si o reconsiderare a ofertelor acestora, iar pentru editia din martie (RFTB II – 27-28 martie 2014) sa avem firme romanesti, producatori romani care sa faca fata concurentei. Moda e un domeniu in care daca vrei sa rezisti trebuie sa fii mereu cu un pas inaintea tuturor. De-asta e moda, nu?
-Am vazut din activitatea ta online ca esti un mare iubitor de animale. A ajuns si in Romania moda animalului de companie ca un accesoriu? Dar a stylingului dedicat lor?
Am fost dintotdeauna un iubitor de animale, iar Timi al meu nu este un accesoriu, ci un membru cu drepturi depline in casa. Stylingul pentru animale poate fi la fel de palpitant ca si cel pentru dive.
-Ai bifat multe domenii pana in prezent: publicistic, audiovizual, educational…ce dorinta mai ai de indeplinit pe plan profesional?
Literar.
-Suntem in perioada cu cele mai multe petreceri din an. Schiteaza-ne un look potrivit pentru o seara speciala.
Primul lucru, as recomanda doar ceea ce avantajeaza pe fiecare, o tinuta in care fiecare sa se simta cat mai bine. Daca ai curaj, incearca o tinuta extravaganta, dar ai grija sa fie asumata. Daca nu, ramai in limitele propriului stil. Oricum insa, depaseste stadiul tinutelor “de nasa”.
-Ce elemente mai compun, in afara de tinuta si accesorii, look-ul perfect?
Atitudinea si originalitatea.
text: Jacqueline Enciu, foto: Zoltan Lorencz, Oltin Dogaru