Homo Esteticus

Yuval Noah Harari scrie în Homo Deus (a doua sa carte fenomen) despre noua agendă a omenirii, după ce a rezolvat cele trei fenomene care ucid oamenii: foametea, bolile și războaiele. Cu aceste probleme rezolvate, încotro ne îndreptăm?

Medicina, deși va continua să ajute milioane de oameni bolnavi, în mod implacabil va avea ca țel să ”upgrade the healthy and beautify the wealthy” (să upgradeze pe cei sănătoși și să îi înfrumusețeze pe cei bogați), arată studiul Plastic Surgery: Qvo Vadis? din 2014. Dacă ne uităm la trendul ultimilor zeci de ani, vedem că exact asta se întâmplă în domeniul înfrumusețării: apar noi metode de a ne transforma în Ken și Barbie, cât mai perfecți din punct de vedere estetic.

Aminteam acum ceva timp de lista de upgradări pe care femeile și le fac deja: makeup, vopsit și extensii de păr, cercei, pensat sprâncene, extensii și vopsit de gene, epilat, lentile de contact colorate, adaosuri și culori de unghii, culori pe buze, tocuri, tatuaje permanente, piercing, botox, fillere, operații estetice (umflăm buze, pome]i, sâni, fese, tăiem abdomen, riduri, pleoape, celulită, rinoplastii, liposucții etc). Oare am uitat ceva?

WOW! Ce s-a întâmplat cu Homo Sapiens?

A murit. Nu-l mai vrem. Regele a murit, trăiască noul Homo Esteticus!

Mi se pare extrem de trist să nu mai poți fi fericit în propria piele, mereu nefericit cu tine însuți. Pentru că trăim o minciună, mințindu-ne pe noi, și mințim pe alții din dorința de a fi dezirabili, sexy, hot, să vindem, să atragem, să nu fim singuri. Și când în sfârșit ne găsim perechea, ne trăim dragostea cu telefonul în mână, conctați la distanță și deconectați în cuplu.

Indiferent unde ne plasăm cu preferințele – de la 0 (natural) la ”100% pitzi” pe scara Beautify – trebuie să recunoaștem că se creează o masă critică suficient de mare încât să genereze o nouă normalitate, o concurență în rândul femeilor care le forțează și pe cele care tind spre natural să facă ceva pentru a-și păstra bărbatul și familia. Și uite cum ”plastic is fantastic”.

Nu vrem să fim ipocriți, contribuim puțin la acest lucru, dar motivația noastră vine din nevoia omenirii de estetic, pentru că este generatoare de emoție și se regăsește în orice form de artă. De aceea, noi, GETT’S, tindem spre 0 (natural), folosind culoarea și forma pentru a crea emoții diferite temporare, nu permanente, pentru că suntem de părere că frumusețea lumii vine din diversitate, nu din copy-paste de suprafață și prea puțin de profunzime.

Astfel, întrebarea este: ”how much is enough?”

“Clientul nostru, stăpânul nostru”, chiar dacă noi, în calitate de specialiști nu recomandăm sau chiar contraindicăm procedura dorită? Atunci care mai este rolul nostru? Ne mai putem numi specialiști? Consultanți? Sau rămânem la stadiul de simpli executanți? Este datoria noastră față de clienți să fim sinceri, autentici, să recomandăm și să dezaprobăm anumite solicitări sau dorințe astfel încât să venim cu propuneri și alternative care să fie în avantajul clienților noștri.

“Clientul nostru, stăpânul nostru”, chiar dacă noi, în calitate de specialiști, nu recomandăm sau chiar contraindicăm procedura dorită? Atunci care mai este rolul nostru? Ne mai putem numi specialiști? Consultanți? Sau rămânem la stadiul de simpli executanți?


Text: Lucian Miess, GETT’S Salons Owner

GETT’S Highlights Magazine, No 28