Cautari in esenta stilului, cu Alin Galatescu

Alin Galatescu se pregateste intens pentru o editie aniversara, cu numarul 15 a Galei Avanpremiere. Promite cateva surprize si acelasi show impecabil si divers, insa nu doreste sa divulge prea multe. Despre acest subiect si alte cateva lucruri din zona sa de interes am discutat intr-un interviu pentru revista GETT’S Highlights Magazine.

As vrea sa incepem fara prea multe introduceri. Ce inseamna pentru tine moda?

Moda e esenta schimbarii. E un limbaj prin care ne exprimam nazuintele, aspiratiile, autodefinirile, catre ceilalti. E o modalitate prin care aratam din care ‘Trib’facem parte, sau din care dorim sa facem parte. E un element de Life-Style esential deja, din ce in ce mai important cu fiecare nou sezon. Mai e o modalitate de desfinire a vremurilor, a socialului reflectat prin estetica. O transformare continua ce nu-ti lasa timp de blazare, de deconectare de la aceasta continua schimbare.

Cum se dobandeste acest simt al stilului? Care este definitia stilului?

Stilul e o chestiune importanta si dificila, atunci cand este o lucrare coherenta si fundamentala, a fiecaruia dintre noi. In esenta lui reflectata in generalul social, este o definire a acelui ‘Trib’ ce ne coerentizeaza ca indivizi sociali. Se dobandeste prin acumularea de informatii, cunoastere personala si asumare onesta – statut social, nazuinte, calitati fizice si definire sociala. Stilul e o ecuatie a relatiei individ – mediu de referinta – evolutia modei tangenta cu acel mediu. E o ecuatie personalizata.

Incotro se indreapta industria modei din Romania?

E complicat. Industria inca pulseaza intre lohn – din ce in ce mai putin – si micile intreprinderi ce incearca sa supravietuiasca cu export propriu sau gasind mici nise unde sa mai respire. Vanzarile on-line: magazine virtuale sau site-uri proprii cu vanzare. Micile concept-storuri ce apar si dispar regulat. Branduri ce si-au aranjat productia aproape total prin comenzi externe, derivate din participari la targuri sau promo extern reusit. Magazine ce amesteca designerii romani cu cei straini in incercarea de supravietuire pe ecuatie specifica. Designerii independenti de nisa – mirese – sau cu showroom-uri viabile. Multe intreprinderi personale, pentru sotii sau iubite, ce au inlocuit coaforurile din anii ’90, care, surprinzator, merg in marea lor majoritate – fara mari merite de design. Multi pesti mici ce-si cauta nesfarsit drumul…

Lasand deoparte aceasta mare plina de pesti mici, ce tineri designer mai sunt de urmarit in prezent?

Descoperirea de noi designeri este una dintre preocuparile mele specifice de ani buni. Majoritatea designerilor deveniti acum ‘consacrati’au debutat cu sprijinul si revelarea publica facute de mine. Din 2005 pana acum, cele mai importante debuturI au venit pe filiera mea. de la Lena Criveanu la Carmen Secareanu, de la Claudia Castrase la Iris {erban, de la Natalia Vasiliev la Simona Semen.Astazi sunt de remarcat numele pe care eu le-am ales, editie de editie, sa fie prezente, ca new-commers in cadrul Galei AVANPREMIERE – cel mai important eveniment multibrand de fashion din Romania. Majoritatea celor alesi au confirmat deja si international. Am fondat chiar un Premiu “AVANPREMIERE” pe care-l acord la Cluj, in cadrul Marei Gale a UAD Cluj sectia Moda din fiecare vara. In 2013 am ales pe ALINA MORAR – cel mai bun debut al anului – si ANDREEA CASTRASE (intern al renumitului designer belgian: Ann Demeulemeester) iar pe cei premiati in 2014 sper sa-i vedem in cadru viitoarei Gale AVANPREMIERE, a 15s, din Noiembrie – discutand despre ei dupa. Pana acum sunt de remarcat Ioana Ciolacu – deja un designer recunoscut international, Alex Tunsu, Alex Nimurad, duo-ul Traskin si multi altii. Urmariti Galele AVANPREMIERE pentru a afla constant ce nume noi sunt de remarcat.

Suna bine si ne-ai starnit curiozitatea. Ce ne mai poti spune despre cum va fi editia Avanpremiere din aceasta toamna?

Cert este ca am ajuns la o editie cumva speciala, este cea cu numarul 15 ! Deveenind cel mai longeviv eveniment in desfasurare din lumea modei romanesti. Or sa fie 8 colectii. Deja sunt anuntati ca parte a Galei: Natalia Vasiliev / Simona Semen / Carmen Secareanu / R’Ias Couture / Traskin / Marie Ollie…Mai urmeaza sa anunt ultimii 2 invitati. Lista nu este finalizata, dar astea sunt cateva posibile certitudini. Prefer sa discutam dupa. Editia a 14a am reusit sa o facem tot in Muzeul National de Arta Contemporana – locul cel mai potrivit si renumit din Romania pentru un astfel de eveniment de moda de anvergura. Au fost 7 colectii remarcabile: Alex Nimurad (debut) / R’ias Couture (debut) / Carmen Secareanu / Rhea Costa / Serghei Yachenin (debut) / Simona Semen si Natalia Vasiliev. A fost o mare reusita admirata de peste 500 de persoane atent alese si reflectata de toate sursele media posibile si atasate domeniului.

Ce feedback ai de la designerii inclusi in editiile Avanpremiere? Cum ii ajuta aceasta expunere?

Gala AVANPREMIERE este locul cel mai potrivit profesional, tehnic si mediatic de a-ti lansa viziune creativea pentru viitorul sezon. Conditiile profesionale impecabile, oaspetii prezenti – ca numar si calitate a selectiei sunt aproape imposibil de adus aproape de orice alt eveniment de gen, reflectarea media pe toate canalele imaginabile – de ordinul sutelor de aparitii pe fiecare editie, face din gala acel loc in care vrei sa fii, care constituie baza perfecta a oricaror actiuni ulterioare ale brandului – campanii de imagine / site propriu / lookbook / dezvoltare de showroom / proiecte video-foto / sisteme de vanzare post-event. Acestea tin de fiecare brand in parte. Lansarea noului sezon este facuta. Impecabil. De exemplu, in 2013, o singura editie a galei AVANPREMIERE, o seara deci, a adus MNAC-ului, o institutie reprezentativa si influenta, mai multa prezenta in media – de toate tipurile – decat toate evenimentele lor pe un intreg an !…

Ai participat la Saptamana Modei de la Paris. Ce tendinte pentru anul viitor sunt pe gustul tau?

Da. Am revenit de putin timp de la Paris. Este al 13-lea an consecutiv cand particip. Al 25-lea sezon de fashion. Am facut, in trecut, 3 ani Paris + Milano si alti 3 ani Paris + Londra. Esenta este insa aici, la Paris. Astfel, moda pentru primavara-vara lui 2015 se afla sub semnul unei feminitati duse la extrem, dar cu destul de putine surprize. Se observa instalarea imaginii „Biba”, impusa de vestitul magazin londonez Biba, care a avut o perioada de înflorire la sfârsitul anilor ‘60 si pâna la începutul anilor ’70.  Asa cum sezonul toamna-iarna 2014-2015 a fost obsesiv inspirat din anii ’60, sezonul primavara-vara 2015 este dedicat anilor ’70. S-a mai remarcat stilul american, de la America Centrala pâna la influente tipice pentru nativii americani. La fel de puternic s-a impus stilul masculin, chiar daca se întâmpla destul de rar ca un trend din sezonul trecut sa se continue în urmatorul.  Valentino si Elie Saab au readus în prim-plan motivele acvatice, de la stele de mare, corali si nuante marine. Nu în ultimul rând, e de remarcat abundenta de materiale transparente în moda anului viitor, dar si rochiile lungi, alaturi de lungimile situate la mijlocul pulpei, ca o reinterpretare a modei anilor ’50.

Începând cu feminitatea si simplitatea caracteristica tinutelor, imprimeurile florale, stilul military-rock, croielile complexe si materialele transparente, cu multe voaluri si tuluri, româncele vor fi încântate. Poate mai putin vor îmbratisa stilul anilor ‘70. Moda sezonului viitor este, de fapt, pe gustul publicului din toata lumea. Cred ca acest lucru este, oarecum, problema acestui sezon: îi lipseste personalitatea. Foarte putini designeri au îndraznit sa-si asume riscuri.

E un sezon cumva expoziv comercial din care cel mai castigat a iesit Milano – care facea asta de numeroase sezoane, acum moda revenind la parametri lor preferati. Dar au existat si exceptiile naucitoare numite: Haider Akermann / Lanvin de Alber Elbaz / Dries van Noten / Valentino…Ne revedem cu Parisul in Martie 2015. Pana atunci regasim gala AVANPREMIERE 15, in Noiembrie 2014.

 

 

Text: Evelina Buciu, Foto: Mircea Netea