Pretul este o chestiune matematica

Un nou an, noi bariere depășite! Iată că în 2018, deși ne-am propus o creștere până la nivelul de 120.000 de clienți, am realizat un număr de 133.828, o creștere de 18.760 de clienți, adică a doua cea mai mare creștere din istoria brandului! Vă mulțumim!

 

Pentru că România se confruntă cu o criză de resurse umane în toate domeniile, ne dorim ca pe parcursul anului 2019 să punem accentul mai mult pe formarea personalului, pe perfecționare și evoluție în toate departamentele, cu scopul final de a crește gradul de satisfacție în cadrul saloanelor noastre. De asemenea, trebuie redusă presiunea pe costuri, pentru că devalorizarea continuă, chiriile, utilitășțile, materiile prime, salariile și produsele folosite cresc încontinuu. La fiecare început de an, furnizorii mari cresc prețurile, anul trecut am avut o creștere între 5-14% la toată gama de produse, iar anul acesta un val de scumpiri între 2-13%. Modelul de business este unul vestic, cu toate costurile lunare, cu aceleași produse, cu chirii poate chiar mai mari decât în vest, cu cheltuieli procentuale, cu investiții ca afară, dar cu încasări în lei ca în România. Știm că e greu, dar când unii clienți afirmă pe rețelele sociale că un serviciu este scump, la ce se raportează ? La alte businessuri care funcționează în malluri? Nu. Ci la apartamente modificate sau spații comerciale vechi. Ei compară prețul și nu țin cont de mediu, investiții, dotări, tehnologie etc., de parcă nu ar exista. Nu comparăm aceleași lucruri, e ca diferența între o șaormerie și un restaurant, deși la ambele poți mânca.

Prețul este o chestiune matematică. La costuri se adaugă o mică marjă. Chiria lunară într-un spațiu de mall este mai mare decât întreaga încasare/lună a multor saloane, iar la noi durează 4-5 ani până reușim să recuperăm investiția. Oricine a mers în străinătate a observat cum, la saloane submediocre, costul unui spălat-uscat la păr mediu/femei este de 35 de euro minimum. Adică 170 de lei. Și vorbim de dotări de 2-3 stele. Noi avem dotări de 4-5***** și prețuri la jumătate, deși toate costurile noastre sunt vestice și duble. La noi același serviciu costă 17 euro, scăzând TVA, rămânem cu 14 euro. Apoi, se mai reduce prin discountul de puncte, cu minimum 8%, la 4**** sau 5*****. De fapt, diferența între acest preț și cel de piață este de câțiva euro. Oare câte servicii de 12,8 euro trebuie să facem/locație/lună pentru a ne acoperi aceste costuri?

Până la urmă trebuie înțeles că cine își dorește sisteme profesionale, de design, de siguranță, tehnice, de calitate, de ambianță, de tehnologie de vârf, de imagine și brand, la 4-5*****, toate vin cu un cost atașat. Poziționarea unui brand se poate accepta sau nu, nu trebuie să fie o vină în ochii celor care nu văd diferențele, nu apreciază sau nu-și permit deocamdată. Brandurile au în spate sisteme de cercetare și dezvoltare ce generează plus valoare, #ncontinuu, și de aceea sunt prețuite și prețioase. Ele sunt aspiraționale și devin mai accesibile pe măsură ce înaintăm în vârstă și ne stabilizăm financiar. Evident, sunt clienți pentru care normalitatea acestei industrii arată altfel. De aceea, când ne compară, asociază lucruri diferite și le evaluează cu aceeași grilă, respectiv propria normalitate dată de experiențele trecute, oriunde numai în GETT’S nu. Și uite cum ajungem să nu înțelegem de ce prețul unui tuns de bărbați include gratuit spălatul sau de ce trebuie să se spele.


Text: Lucian Miess, GETT’S Salons Owner

GETT’S Highlights Magazine, No 27