Calatoria care iti schimba viata

Asa mi-a spus CEO-ul Skeyndor inainte de a vizita Japonia. M-a mirat putin pentru ca am avut norocul sa vad o foarte mare parte din lume, inclusiv din Asia si nu ar fi trebuit sa fie chiar asa dramatic. Hmm… ce dus rece…

Dar nu despre turism doresc sa vorbesc. Frumusetea lumii consta in diversitate si fiecare loc isi are unicitatea lui. Aceasta remarca pretentioasa vine din faptul ca am avut senzatia ca am ajuns in viitor, iar dupa 10 zile, ca m-am intors in trecut. Nu vorbesc aici despre super tehnologie avansata, ci despre o societate superioara din foarte multe puncte de vedere. Ce curios este, cu binele ne obisnuim imediat, ne adaptam de parca am fost acolo dintotdeauna, iar cu greul, niciodata.

Societatea nipona este superioara deoarece a ajuns la un nivel de constiinta sociala colectiva superioara, in care nimeni nu deranjeaza pe cei din jur. Nu se mananca pe strada, nu sunt gunoaie pe strada, desi nu exista cosuri de gunoi. Nu sunt pete de guma de mestecat pe asfalt, nu se vorbeste la telefon in tren, in locuri publice aglomerate, nu se vorbeste tare, nu se fumeaza in aer liber in public, in zonele de trafic. Politetea a ajuns la nivel de arta: plecaciunile instantanee, modul de a oferi si de a primi cartile de visita, banii sau cardurile, cu doua maini, cu degetele mari paralele, formulele nesfarsite de politete, complimente si multumiri, onoarea ce-i calauzeste in tot ce fac, perfectiunea gradinilor, ce sunt crescute controlat, ciresii infloriti in plin sezon, templele ireale, arhitectura dusa la perfectiune, toate creaza o atmosfera de poveste. Politistii, vanzatorii, toti poarta manusi albe pentru a nu murdari nimic, iar faptul ca nicaieri nu se intra incaltat (la restaurant, in cabinele de proba, in camera de hotel, la toileta) arata grija lor pentru ceea ce lasa in urma. Riscul de a imbolnavi pe ceilalti odata racit, si/sau de a te imbolnavi determina pe marea majoritate sa poarte masti de gura, constienti ca un om racit scos din productie devine un om neproductiv si deci o povara pentru societate, te face sa te simti inconjurat ca de cadre medicale. Este mai important sa fii pregatit in caz de epidemie in cea mai populata metropola de pe Pamant, 34.000.000 oameni, decat sa iti fie rusine ca porti masca. Nu va spun ce fashion sunt aceste masti, de la culori, la strass-uri si modele.

Dar nu despre asta e vorba, ci despre obsesia lor pentru eficienta. O natiune care isi dedica viata atingerii perfectiunii. in orice. Arta tragerii cu arcul, de exemplu, e mai importanta decat atingerea tintei, desi atingerea perfectiunii atrage dupa sine si bifarea obiectivului, ca o urmare fireasca. Toate trotoarele au trasee cu benzi cu protuberante pentru nevazatori, toti respecta sensul de mers pe trotoar,  respectul pentru ceilalti fiind atat de mare incat suma intarzierilor tuturor trenurilor din tara (si au enorm de multe trenuri!) insumeaza 9 secunde. Daca intarzie trenul spre munca, iti scriu un bilet catre conducere cu scuze, in care isi asuma responsabilitatea.

Ca niciodata, mi-am uitat rucsacul in tren. Aveam in el o parte din acte, carduri si bani, si ne-am gandit ca nu le mai vedem niciodata. L-au gasit mai repede decat l-am pierdut noi! Ne astepta deja la destinatie!

Ma gandeam cum am putea sa avem si noi in tara o astfel de normalitate. Unde isi are radacinile o astfel de evolutie a constiintei? Cred ca pe primul loc este educatia. Statistica arata ca la alegerile noastre din 2009, aproximativ 50% din votanti nu aveau decat maxim 10 clase! Inca vreo 33% aveau studii medii, adica doar liceul, iar restul de 18%, aveau studii superioare. Este foarte greu sa vezi in viitor daca nu ai o perspectiva mai ampla si o minte antrenata. Esti mai greu de mintit, de manipulat si incepi sa ridici stacheta.

Cred ca al doilea loc il ocupa credinta si sistemul de valori la care ne raportam. Atata timp cat frica de moarte si credinta ca totul se sfarseste odata cu moartea fizica ne face sa nu intelegem ca poate suntem pe pamant pentru a evolua, continuu, pentru o constiinta colectiva, numita natura, Dumnezeire, energie, sau cum vrea fiecare. $n conditiile in care sistemul de credinte se bazeaza pe evolutia continua, intr-un sistem in care viata insasi este continua, in viata asta si apoi mai departe, poate in alta viata, te face sa te schimbi pentru ca nu poti scapa de evolutie, doar prelungesti momentul, devenind astfel mai bun, mai ales daca toata societatea pune aceasta presiune pe tine.

Apoi, urmatorul factor este onoarea, fara de care nu exista nimic. Dupa 800 de ani de cod al onoarei in spiritul Bushido, cel al samurailor, societatea nipona de astazi inca traieste si se raporteaza la acest cod al onoarei.

Mai mult ca sigur ca este greu de inteles si chiar mai greu de aplicat, pentru ca reprezinta o alta lume.

Totusi sa fie oare o coincidenta ca o tara care este formata din 4 insule, dependenta de continent, cu 2 cutremure in medie/zi, cu tsunami, dezastre si tafunuri devastatoare, cu sol vulcanic, cu 70% din suprafata tarii acoperita de munti, a cucerit o treime de planeta, a avut 2 orase rase de pe fata pamantului, apoi in 60 de ani a ajuns a doua cea mai mare economie a lumii, depasita anul trecut de China si in prezent fiind singura tara din lume cu peste 100 milioane populatie cu venituri de peste 3.300 dolari americani pe luna ?

Oare faptul ca noi suntem a 7-a cea mai mare tara din Europa, ca avem toate formele de relief, ca avem gaze, petrol, aur si argint, resurse de apa si paduri, teren agricol ce poate sustine 7 tari ca a noastra, tara in care noi suntem muritori de foame si datori, tara ce nici nu prea ne mai apartine, sa fie tot o coincidenta?

Pana la urma ce ne e mai important, sa ne agatam de un sistem de valori ce ne-a tot tinut saracii Europei si sclavii ei, sau am putea sa mai schimbam ceva? Sincer, imi doresc pentru copiii mei o altfel de normalitate. Am fost impreuna in Japonia si sper sa fi invatat ceva. Pentru ei, pentru copiii lor si pentru noi toti in general. Pentru ca este o calatorie ce-ti schimba viata.

 


Text: Lucian Miess

GETT’S Highlights Magazine, No 11