Beneficiile pepenelui pentru ten si par

Beneficiile pepenelui pentru ten si par

Pepenele este fructul perfect pentru o vară călduroasă. Este dulce, răcoritor, hidratant și are puține calorii. Însă, pe lângă toate aceste calități, pepenele are și multiple beneficii pentru sănătatea părului și a tenului.

Pepenele roșu reprezintă gustarea ideală într-o zi toridă de vară. Acest fruct delicios și răcoritor are 46 de calorii per porție, dar este bogat în vitamina C, vitamina A și mulți compuși vegetali sănătoși. Pe lângă faptul este o sursă bogata de antioxidanți, ajută și la menținerea hidratării corpului, datorită conținutului ridicat de apă (92%). Asta nu e tot; acest fruct delicios are mult mai multe de oferit.

Fiecare parte a pepenelui, de la coajă la pulpa fructului și chiar semințele, are multiple beneficii pentru pielea ta. Includerea acestuia în rutina ta de înfrumusețare poate ajuta la calmarea zonelor inflamate, poate controla condiții specifice ale pielii, precum acneea și eczema din interior, lasă tenul moale și strălucitor și reduce semnele îmbătrânirii. Și cum lista beneficiilor este lungă, noi am făcut o selecție a motivelor care te vor convinge introduci pepenele în rutina ta de îngrijire.

    1. Previne căderea părului

Pepenele roșu conține o cantitate mare de vitamina C, care ajută la prevenirea căderii părului, dar și  arginina (un aminoacid), care este esențială în corpul nostru și ajută la circulația sângelui de la nivelul scalpului, ajutând astfel la creșterea și regenerarea părului.

    2. Reduce iritațiile

Coaja de pepene roșu poate reduce înroșirea, ajută la calmarea inflamației și chiar accelerează procesul de regenerare a celulelor.

    3. Efect anti-aging

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire și mai puțin capabilă să se regenereze. Corpul nostru este plin de „radicali liberi” care deteriorează celulele în timp și pot fi atribuiți cauzei îmbătrânirii pielii. Pepenele roșu este plin de antioxidanți, precum licopenul, vitamina C si A, care ajută la reducerea acestor radicali liberi și care pot încetini semnele îmbătrânirii. Consumul de vitamina A poate încuraja creșterea celulelor de colagen și elastină care ajută pielea să rămână tânără și suplă.  Masarea regulată a pielii cu pepene roșu va îmbunătăți elasticitatea pielii și va face pielea mai fermă.

    4. Exfoliază

Pepenele roșu este un exfoliant natural. Datorită conținutului său bogat în vitamina C, acesta curăță fața în profunzime și oferă un aspect proaspăt. Micile granule prezente în pepene intră adânc în piele și acționează ca un scrub blând.

    5. Hidratează

Pepenele roșu este cunoscut pentru efectele sale hidratante. Antioxidanții și conținutul ridicat de apă din pepene vor stimula hidratarea pielii, lăsând-o strălucitoare și sănătoasă.

    6. Previne acneea

Dacă pielea ta se confruntă cu acnee, coșuri și puncte negre din cauza cantității mari de sebum produs de glandele tale sebacee, atunci pepenele roșu este remediul. Vitamina A reduce secreția de ulei și micșorează porii, reducând astfel apariția acneei.

    7. Calmează arsurile solare

Dacă suferi de arsuri solare, pepenele roșu este soluția. Acesta este bogat în antioxidanți și minerale, care reduc roșeața pielii, calmează inflamațiile și erupțiile cutanate. Tot ce trebuie să faci este să masezi o bucată de pepene proaspăt tăiată, răcită, pe zona afectată.

    8. Toner natural

Glutationul, un antioxidant găsit în cantități mari în pepenele roșu, este cunoscut pentru proprietățile de pigmentare a pielii. Mâncând o felie din acest fruct uimitor sau aplicând sucul său pe piele, va tonifia pielea.

    9. Protejează pielea

Pielea noastră este expusă unor elemente naturale, precum frigul sau căldura, care o afectează în moduri diferite. Aminoacidul (L-arginina) găsit în pepene protejează pielea de astfel de daune. De asemenea, licopenul conținut menţine sănătatea pielii și stimulează producerea de melanină, pigmentul natural al pielii, reducând astfel riscul arsurilor solare.


Text: Andrada Arsenie