Alimente care stimuleaza cresterea parului

Alimente care stimuleaza cresterea parului

Părul lung reprezintă un semn al sănătății, al frumuseții și este un trend care nu se va demoda niciodată. Din păcate, în zilele noastre, multe persoane din întreaga lume se confruntă cu diferite probleme ale părului. În afară de factorii ereditari și hormonali, schimbarea stilului de viață este o cauză majoră pentru vârfurile despicate, subțierea părului sau ruperea acestuia. Există, însă, modalități prin care poți avea un păr sănătos și lung ca al lui Rapunzel.

Părul crește în permanentă, dar nu întodeauna are un aspect sănătos sau, pur și simplu, nu reușim ajungem la lungimea dorită. Din păcate, există mulți factori incontrolabili care influențează cât de mult este afectat părul tău, precum genetica, sex, vârstă și problemele de sănătate. Cu toate acestea, există un element foarte controlabil care poate face diferența: nutriția.

Din ce în ce mai des, constatăm cât de importantă este dieta noastră zilnică. Ceea ce mâncăm se reflectă în tot ce ne reprezintă, de la starea de sănătate și până la frumusețe. De aceea, o dietă echilibrată, care este predominant bazată pe legume și fructe, te poate ajuta obții nutrienții necesari pentru păstrarea părului, pielii și unghiilor în cea mai bună formă.

Cele mai bune vitamine și nutrienți pentru creșterea părului includ proteine slabe, acizi grași omega-3,  vitamine din complexul B și fier. Iar dacă obiectivul tău este ai un păr mai lung, mai sănătos, mai strălucitor, ți-am pregătit o listă cu alimente care  pot ajuta părul  crească mai repede în mod natural.

1. Somon

Somonul este o sursă bogată de acizi grași omega-3, vitamina D și proteine, care ajută la menținerea sănătății părului și stimulează creșterea acestuia.

2. Ouă

Ouăle sunt pline de proteine și nutrienți esențiali care contribuie la sănătatea părului, cum ar fi colina și vitaminele A, D și B12, precum și două carotenoide specifice, luteina și zeaxantina, care joacă un rol important în menținerea sănătății celulare, în special a ochilor, pielii și părului. Totodată, gălbenușul conține o doză mare de vitamina D, care ajută la creșterea unui păr sănătos și strălucitor.

3. Cartofi dulci

Pe lângă faptul sunt delicioși, cartofii dulci au un conținut mare de beta-caroten care, o dată consumat, se transformă în vitamina A. Această vitamină ajută pielea producă sebum care asigură un scalp sănătos și care protejează părul împotriva uscăciunii.

4. Spanac

Spanacul conține o varietate de nutrienți și minerale care mențin frumusețea părului tău. Conținutul mare de magneziu, fier și gama întreagă de vitamine B are multiple beneficii pentru piele și păr, printre care și stimularea creșterii părului. În plus, vitamina C din această legumă ajută la protejarea și menținerea membranelor celulare ale foliculilor de păr.

5. Avocado

Avocado furnizează uleiuri naturale care menține părul suplu și îl ajută  rămână hidratat. În plus, acest fruct miraculos conține grăsimi sănătoase, biotină și vitamina E care este un puternic antioxidant ce stimulează creșterea părului.

6. Căpșuni

Căpșunile asigură cantitatea necesară de antioxidanți, care ajută la protejarea foliculilor de păr. Totodată, conțin vitamina C care sprijină producția de colagen. Rezultatul este un păr mai puternic și mai puțin predispus la rupere.

7. Kiwi

Kiwi este bogat în vitamina C, care ajută organismul absoarbă fierul și susține producția de colagen, ceea ce duce la creșterea unui păr sănătos și plin de viață.

8. Semințe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui reprezintă una dintre cele mai bune surse de Vitamina E, un antioxidant care protejează celulele împotriva deteriorării previne căderea și deshidratarea părului. Totodată, conține o cantitate mare de zinc, care este un nutrient excelent pentru creșterea părului, deoarece poate stimula recuperarea foliculilor, susține sinteza proteinelor și îmbunătățește absorbția de nutrienți.

10. Semințe de chia

Semințele de chia sunt ideale pentru un mic-dejun sănătos, dar și pentru menținerea unui păr strălucitor. Acestea sunt bogate în omega-3 care stimulează creșterea părului.


Text: Andrada Arsenie