Toronto International Film Festival – un festival atipic

Toronto International Film Festival – un festival atipic

Din cauza pandemiei mondiale, anul acesta, Toronto International Film Festival este diferit. Deși sunt respectate măsurile de siguranță, această experiență de festival este îmbunătățită pentru iubitorii de filme, cu un mix de proiecții drive-in, proiecții publice cu distanțare socială, proiecții virtuale, discuții virtuale și evenimente speciale.

Anul acesta Toronto International Film Festival are loc sub un format diferit: fără spectatori, fără gală de deschidere și fără vedete pe covorul roșu, doar filme și interviuri virtuale. Cea de-a 45-a ediție a festivalului a debutat cu o proiecție la un cinematograf drive-in a filmului “American Utopia” și cu un concert minimalist rock al lui David Byrne preluat de pe Broadway și transpus pe ecran de nimeni altul decât regizorul Spike Lee.

Spre deosebire de festivalul de film de la Veneția, care a întâmpinat vedetele și fanii filmului la un festival cu distanțare socială, dar de altfel normal, TIFF s-a adaptat inovațional cu opțiuni virtuale și drive-in, menținându-i pe participanții săi în siguranță și bine distanțați. Programul din acest an acordă prioritate vocilor feminine, negre și indigene, cu accent pe evidențierea experiențelor subreprezentate. În acest an, în cadrul festivalului de film de la Toronto, sunt prezentate 50 de lungmetraje și cinci programe de scurtmetraje.

De asemenea, în cadrul TIFF se organizeazăÎn conversație cu …”, unul dintre cele mai interesante programe ale TIFF, în care sunt prezentate interviuri sincere, intime și distractive cu unele dintre vedetele talentate ale industriei. Anul acesta vor avea loc șase conversații inspiraționale despre procesele creative ale talentului, activismul și puterea muzicii și a filmului care ne unește pe toți. Printre invitați se numără Halle Berry, Barry Levinson & Denzel Washington.

Un alt eveniment important care are loc anul acesta la TIFF este aniversarea de 25 de ani de când a fost lansat Planet Africa, un program de festival dedicat cinematografiei din Africa și diasporei africane. Acesta a fost creat de Cameron Bailey, în 1995 și a durat 10 ani solid. Pentru a sărbători acest program și pentru a susține mișcarea Black Lives Matter, TIFF a selectat patru filme noi pentru selecția sa oficială, care întruchipează spiritul Planetei Africa: Evadarea lui Akilla, Aval în Kinshasa, 40 de ani prizonier și The Way I See It.


Text: Andrada Arsenie