#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

Nicio activitate nu este mai plăcută decât cititul unei cărți bune, într-o zi de primăvară. În această perioadă, în care timpul este de partea noastră, este important să ne cufundăm într-o carte care ne îndeamnă să ne pierdem printre paginile sale și să ne teleportăm într-o lume de poveste. Se spune că viața este mult prea scurtă pentru cititul tuturor cărților și de aceea nu este timp de pierdut. Mai jos, îți vom enumera o serie de cărți clasice pe care nu trebuie să le ratezi în această viață, fiind pline de gânduri înțelepte care pot oferi și o altă perspectivă asupra vieții. Dacă te numeri printre persoanele care iubesc să exploreze imaginația autorilor și să își extindă cultura generală, atunci aceste cărți vor fi binevenite în biblioteca ta.

 

  1. Calea Victoriei, de Cezar Petrescu

Romanul lui Cezar Petrescu nu ar trebui să lipsească de pe rafturile unui cititor avid. În această carte plină de nostalgie, Cezar Petrescu transpune starea de spirit interbelică redată într-un still metaforic a Calei Victoriei.Este un roman de reflecție asupra personajelor bucureștene ale anilor 1930. Veți regăsi o analiză pertinentă la adresa societății timpului, de la parvenitism la aristocratism, devenind de asemenea amuzați de personajele tumultoase ale vremii.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   2. 1984, de George Orwell

Romanul faimos al lui George Orwell îți va pune semne de întrebare la fiecare pagină citită. Scriitorul englez te pune față în față cu o realitate distopică, foarte asemănătoare cu cea în care trăim. Concepută în anul 1948, cartea prezintă un posibil viitor pentru lumea în care trăim. Orwell explorează efectiv temele de control al mass-media, supravegherea de către guvern, totalitarismul și modul în care un dictator poate manipula și controla istoria, gândurile și viețile astfel încât nimeni să nu se poată elibera. Romanul lui Orwell este un avertisment adus rasei umane. Acesta subliniază importanța de a rezista controlului maselor și opresiunii și importantă de a deveni liber prin acte de rebeliune. Deși prezintă o acțiune înfricoșătoare, totodată reușește să deschidă mintea cititorului, să îl facă să privească dincolo de aparențe.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3. Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

Odată ce începi să citești cartea lui Harper Lee, este imposibil să nu te atașezi de ea. Spiritul dreptății redată de acțiunea romanului te va transpune în pielea personajului Atticus Finch, ale cărui calități morale îl determină să încerce să facă dreptate în universul adulților, devenind astfel un model demn de urmat de cei mici, modelul omului integru, care luptă pentru egalitate și echitate.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. În sălbăticie, de Jon Krakauer

Pasionații de aventură departe de societate vor considera această carte un must. Cartea se bazează pe povestea reală emoţionantă a morţii tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992, poveste care a stârnit reacții intense în societate. Jon Krakauer, aflând de această poveste, a decis să îi cercetez viața lui Christopher McCandles, urmând să scrie cartea ”În sălbăticie”, refăcând traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viaţă. Această carte oferă un impact puternic asupra cititorului și oferă o perspectivă diferită asupra modului în care ne putem găsi libertatea supremă, departe de zgomotul civilizației, alături de animale, undeva departe, în sălbăticie.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Love, Freedom and Aloneness, de Osho

Filozoful și liderul spiritual Osho, transpune în cartea sa, Love, Freedom and Aloness, libertatea, ca fiind condiția noastră de bază și ne explică cum să atingem acea libertate și să ne descoperim pe noi înșine, la adevărata valoare. De asemenea, accentul este pus și pe iubire, Osho fiind de părere că iubirea poate exista doar prin libertate și în legătură cu un respect profund pentru noi înșine și pentru ceilalți.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  6. Fight Club, de Chuck Palahniuk

Publicat în 1996 și devenit un clasic al literaturii underground, Fight Club este unanim considerat unul dintre cele mai originale și provocatoare romane scrise în ultimul deceniu al secolului XX. Fight Club este povestea unui tânăr înstrăinat, sătul de slujba sa mediocră. El cade sub influența unui bărbat enigmatic, pe nume Tyler Durden, care organizează bătăi clandestine în subsolurile barurilor dupa ora închiderii. Născut din mintea lui Tyler Durden, Fight Club reprezintă un mod de evadare din viața măruntă și restrictivă a lui Tyler și a tovarășilor săi. Dar în lumea lor nu există reguli, nu există limite, nu există obstacole, doar rebeliune.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7. Jane Eyre, de Charlotte Brontë

Jane Eyre este considerat unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză și cea  universală. Romanul conține elemente de critică socială și are un puternic nucleu moral, fiind considerat revoluționar prin individualismul personajului principal și prin tratarea unor teme precum relațiile dintre clase sociale, sexualitate, religie și proto-feminism.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

     

 

 

 

 

 

 

8. Război și Pace, de Lev Tolstoi

Această carte cu siguranță se poziționează în fruntea moștenirii artistice a lui Lev Tolstoi. Amplu și complex, romanul surprinde viața societății rusești în timpul campaniei militare napoleoniene din Europa. Tolstoi urmărește îndeaproape personaje provenind din diverse medii – țărani, nobili, civili sau soldați – confruntându-se cu o situație unică erei, istoriei și culturii lor. Pe măsură ce romanul avansează, protagoniștii devin unele dintre cele mai mișcătoare și umane personaje din literatura universală.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   9. Maestrul și Margareta, de Mikail Bulgakov

Maestrul și Margareta se numără printre romanele pe care trebuie să le citești în această viață. Bulgakov a creat un adevărat fenomen literar în literatura universală. Acțiunea se petrece în Moscova, pe vremea lui Pontiu Pilat, unde Diavolul în persoană împreună cu alaiul său de demoni dau peste cap viața orașului. În alt plan, mult mai îndepărtat în timp, ni se spune o istorie ciudată a Domnului Isus. Printre acestea avem și povestea de dragoste dintre Maestrul și Margareta.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Iliada, de Homer

Vastul poem al “Iliadei”, atribuit lui Homer, este una dintre cele mai vechi opere literare ale civilizației grecești care ne-au rămas în totalitate din moștenirea Antichității. În jurul ei s-au iscat multe discuții aprinse, ce implică atât data când acest poem a fost scris, cât și autorul ei. Un lucru sigur îl putem spune în privința acestei opere, acela că are rădăcinile implantate adânc în marea civilizație mediteraneană.

#stamacasa si citim: Carti de citit intr-o viata