SPERANTE IN CICLURI DE 5 ANI

La fiecare 5 ani ne facem cu totii sperante ca poate se va schimba ceva. Ne dorim sa ne fie mai bine in tara noastra, sa avem locuri de munca, sa ne ajunga ceva bani si dincolo de strictele necesitati, sa avem valori ca cinstea, dreptatea, corectitudinea, profesionalismul, respectul, la un alt nivel de normalitate.

De fiecare data ne exalta sufletul ca apoi sa sfarsim dezamagiti. De fiecare data votam negativ, contra unuia, nu programe. Desi nu vrem, suntem mereu atrasi in campanii mizerabile in care injura, acuza, ofensa, topismul, neamul prost, violenta, tupeul, aroganta, minciuna, galetile, tricourile si micii fac legea. Dati poporului circ si paine si face tot ce vrea. Divide et impera. Sunt mii de ani de experiente si noi ne invartim in cerc. Ce este cu adevarat frapant este cum putem spera la mai bine, ADICA SCHIMBARE, daca votam mereu aceleasi persoane, liste, partide, structuri? Cel mai bine a descris dl. Catarama ca “Partidele politice sunt cele mai organizate structuri mafiote”. Din pacate, politica e sinonima cu furtul, cu retele de interese ale unor grupuri, grupari, clanuri, aciuite pe langa putere, ce sug, apoi corup si finanteaza acest sistem pana ajunge sa-l si detina. Acest gen de reusita nu face programe, nu doreste binele nostru, decat al lor personal, au platforme de tip Jos x-escu, desi de 2 ani si jumatate sunt la putere si vorbesc in platforma pentru prezidentiale de deziterate economice ce tin de competenta guvernului si care de 2 1/2 ani nu le rezolva desi sunt la putere; care fac zid in jurul penalilor din Parlament. Acesti oameni se vor baza nu pe cei educati din marile orase, ci pe cei multi, inculti, needucati, saraci, cocosati de grija zilei de maine, sclavii unui pamant ce produce printre secete, inundatii si capriciile vremii. Ca acum 1000 ani, in Evul mediu, muncesti azi ca sa mananci maine. Nu muncesti, mori de foame. Cand sa inveti, sa citesti, sa evoluezi, sa iesi din cursa hamsterului care invarte roata mereu? Serveste cuiva intretinerea acestui sistem? Firesc, oamenii batrani nu vor uita niciodata nationalizarea si se sperie de asocieri in vederea crearii de mari suprafete agricole care sa-i transforme din agricultori marunti ai unui Evului mediu apus in fermieri moderni, cu utilaje moderne, cu grad mare de ocupare al culturilor, cu rezistenta in fata capriciilor vremii. Totusi e coincidenta sau un sistem intretinut?

He, he, oare masele de oameni cum se tin cel mai bine in frau? Tine-i saraci, bolnavi, prostiti, speriati, inculti si se rezolva.

Primul lucru este educatia. Educatia deschide mintea si ochii, schimba perspectiva, invata omul cu alte standarde, isi antreneaza mintea si nu inteligenta si nu mai e asa usor de prostit. Din educatie, prin cultura ajungem la constiinta. Ne indreptam de spate, ne oprim din furat, bautura, mintit, lene, tunuri, vrajeli. Ne dorim sa fim mai buni. Asta face constiinta. Aici e cel mai mare pericol, sa nu se trezeasca masele si sa vrea altceva. Educatia? Este subfinantata, mintile cenusii pleaca. Cercetarea e inexistenta sau un accident. Un profesor nu se poate intretine din salariu, trebuie sa dea meditatii. Cum poti sa ai copii peste medie cand profesorii de abia iau note de trecere la evaluari? Procesul actual de invatamant descurajeaza creativitatea. Ce creativitate, cand mai bine ii dai prostitutie culturala cu show-uri pacatoase, cu pitipoance, cu cancan-uri si lucruri marunte, personale ale unor non-valori?

Totusi, educatia reprezinta viitorul. Intrevedeti viitorul luminos prin prisma unui ministru ce nu a gresit cu nimic, desi nu exista manuale in scoli?

Al doilea aspect este sanatatea. Aceasta reprezinta prezentul. Guess what? Este subfinantat. Un om bolnav, preocupat de supravietuirea zilnica, alergand dupa medicamentele zilnice nu mai are timp, chef de vot sau de mizeria politica. Si asta s-a rezolvat.

Al treilea aspect este frica. De rusi, de Ebola, de criza, de jihad, de cutremure, de “aviara gripa”, de Base, nici nu conteaza, important e sa fim paralizati de frica. Daca dai drumul la TV, in 2 saptamani esti depresiv, fara pic de initiativa. Pai cum sa mai ai chef sa iesi in strada, sa demonstrezi pentru sau contra unui ideal si/sau idei? Gata, inca una s-a bifat.

Acum 24 ani l-am auzit pe Brucan cum spunea ca 20 ani ne va lua pana sa ne stabilizam. M-am ingrozit. Mi-am facut repede socoteala si m-am vazut trecut de 40 ani, aproape batran… Nu am vrut sa cred, si am platit cu milioane de neuroni. Ne-am poliarizat, ne-am scindat, suntem prinsi in razboiul partizan al unora si ne exploateaza. Ne usuca resursele sau le vand. Ura genereaza mai multe voturi decat iubirea. Ciudat, nu-i asa?

Nu vom fi bogati pana nu schimbam paradigma, sistemul. Pana nu ne propunem sa nu mai acceptam deficitul ca politica de stat. Prin Constitutie. Astfel, in loc sa marim aparatul de stat, il transformam in ?, preocupati de generare de venit si chiar profit. Trebuie sa preluam controlul asupra vietii noastre si sa devenim activi d.p.d.v social, sa spunem NU la tot ce nu e in regula si sa luam atitudine. Frica, dezbinarea fac aceste lucruri imposibile. Totusi, ele ne sunt induse si cineva castiga din asta. Avem copii si suntem in cautarea de solutii pentru ca viitorul lor sa nu fie determinat de cei 50% cu studii de 10 clase si de cei 33% cu doar liceul terminat. Noi traim in tara in care acestia voteaza. Problema nu e votul, ci lipsa perspectivei, manipularea de catre unii si vanzarea de perspective false sau de oglinjoare stralucitoare unor oameni tinuti in Evul mediu. Am tot respectul pentru acestia, nu e vina lor, dar nici a noastra.

Asta e tragedia noastra. Ne dam seama, dar ne paralizeaza frica. Ne-am saturat, dar votam cu aceiasi. Mereu. Ciclic. Ajungem sa vedem ca din munca cinstita nu poti razbi si te gandesti daca nu ar fi bine sa te dai pe langa un partid poate, poate… i$n tara, nasul e la un partid si finul la opozitie. Nici nu conteza cine e la putere pentru ca tot aia e. Business as usual.

I$n fine, schimbarea nu se poate face acum, cu acest vot. Ea poate doar incepe. Important e sa intelegem, sa ne asumam, sa vrem sa schimbam si sa incepem sa contribuim activ la aceste schimbari.

Si nu va faceti griji, ne ocupam noi de ridurile, de stresul si de firele de par albe generate de acest proces. Toti ne dorim sa traim intr-o lume mai frumoasa si mai buna, nu? GETT’S o face mai frumoasa, haideti ca impreuna sa o facem si mai buna.

Lucian Miess, General Manager GETT’S Salons