Festivalul de film de la Cannes: intre melancolie si nostalgie

Festivalul de film de la Cannes: intre melancolie si nostalgie

Rochii de gală, celebrități pe covorul roșu și cele mai noi filme în lumina reflectoarelor în cadrul celui mai mare festival de film, cel de la Cannes. De toate acestea trebuia să ne bucurăm în această săptămână, dar din cauza pandemiei de Coronavirus, festivalul a fost anulat.

De 73 de ani, în luna mai, are loc festivalul de film de la Cannes. După ce a fost amânat pentru luna iunie, în Franța s-a decis anularea tuturor evenimentelor de mare amploare pentru întreaga vară, iar organizatorii au luat o decizie fără precedent. Pentru a doua oară în istoria festivalului (prima dată a fost în timpul celui de-al doilea Război Mondial), acesta a fost anulat.

Deși alte festivaluri au ales să organizeze vizionări online, pentru Cannes, organizarea unui festival digital nici nu a fost luată in calcul. “Cannes este despre sufletul său, istoria și eficiența sa, iar o astfel de abordare nu ar funcționa. “, a declarat directorul festivalului Thierry Fremaux.

În schimb, din dorința de a sprijini industria filmului și de a promova în continuare filmele care ar fi trebuit să aibă lansarea în cadrul festivalului, organizatorii își propun să sponsorizeze proiecții la alte festivaluri și cinematografe. De asemenea, se lucrează la o colaborare amplă cu festivalul de film de la Veneția, care este programat să aibă loc pe 2 septembrie 2020, în care își propun să prezinte filme în comun.

Totodată, organizatorii își doresc ca în această vară să înceapă să organizeze evenimente în cinematografe, pentru a putea sprijini profesioniștii din lumea cinematografiei, din întreaga lume.

Chiar dacă festivalul de film de la Cannes nu va avea loc în acest an, la începutul lunii iunie va fi anunțată selecția de filme care ar fi trebuit să facă parte din cea de-a 73-a ediție. Eligibilitatea este limitată la filmele care ar fi apărut între vara 2020 și primăvara 2021 și nu există șansa de a fi incluse în ediția de anul următor.


Text: Andrada Arsenie