Interviu Robert Glinta – The New Generation of Swimmers

Interviu Robert Glință – The New Generation of Swimmers

Robert Glință pune România pe harta performanțelor din natație după aproape 10 ani de la ultima medalie câștigată de un înotător român. Cu peste 87 de noi recorduri naționale și internaționale, Robert este primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice din 2020.

Viitorul sună bine. Robert Glință, sportivul de numai 21 de ani care reprezintă noua generație de înotători, este o adevarată revelație. Deși inițial a învățat să înoate pentru sine, fără vreun gând de a face performanță, talentul lui Robert s-a facut remarcat în scurt timp. Și cum parcursul fiecărui sportiv este plin de peripeții, Robert ne-a împărtășit din experiența sa.

Ce te-a determinat să te apuci de înot?

Motivul pentru care părinții mei m-au adus pentru prima dată la bazin a fost strict ca  învăț  înotîn urmă unei experiențe neplăcute într-o piscină mai adâncă, la mare. Am intrat la inițiere pe când aveam 9 ani, într-o grupă mărișoară a domnului antrenor-instructor Florin Puia, unde am progresat foarte repede. De-a lungul a câtorva luni, de la cineva care abia plutea la suprafață am ajuns la cineva care se deplasează chiar binișor prin apă. Atunci antrenorul Viorel Ciobanu, care avea o grupă de copii cu care făcea performanță, m-a văzut în apă și i-a plăcut cum înotam. Atunci dumnealui m-a recrutat în grupa de performanță și așa am început  devin mai serios în pregătire. Au urmat cupe de înot, campionate naționale și campionate internaționale unde ne clasam tot mai bine pe parcurs ce anii treceau.

Când ai realizat că vrei să faci o carieră din înot?

La vârstă de 16 ani am obținut prima medalie internațională importantă și de atunci am fost convins  activitatea mea nu se va sfârși prea curând în natație.

Care este stilul/procedeul din natație pe care îl preferi?

Procedeul pe spate este cel cu care reușesc   clasez cel mai bine în clasamentul mondial, de aceea este stilul pe care îl prefer și încerc  îl îmbunătățesc în mod constant.

Ce alimentație trebuie  aibă un sportiv pentru a face performanță?

Nu de mult timp am început colaborarea cu un nutriționist care îmi creează meniurile în fiecare zi, bazânduse pe schema de antrenamente, ca  știe câte calorii îmi introduce la fiecare masă și sub ce formăÎn principiu, nu am mari restricții la mâncare, cel mai important este  îmi extrag din alimentație cantitatea suficientă de energie pentru ca efortul din antrenamente  fie susținut. Chiar dacă mâncarea este pe primul loc, și suplimentele au rolul lor în pregătireAcestea sunt susținătoare uzuale de efort, vitamine, minerale, aminoacizi și proteine care vin în completarea meniurilor zilnice.

Cum te simți după ce dobori un record și ce te motivează?

Sentimentul de doborâre a unui record este unic.  fii cel mai rapid înotător din toate timpurile, din țarăla o anumită categorie de vârstă este cea mai bună sursă de încredere  poți reuși mai mult și ulterior în antrenamente o sursă inepuizabilă de motivație. Faptul  știi  ai ajuns pe niște culmi pe care nimeni nu a mai ajuns înainte îți oferă satisfacție și o oarecare ușurare  toate obstacolele și momentele grele întâmpinate până atunci au fost extrem de benefice și pornești mai departe fără frică de muncă și de greu și cu o ambiție și mai mare.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o până acum?

Unul dintre cele mai grele momente din viața mea a fost când am început pregătirea în SUA, la facultate, după 4 luni de inactivitate din cauza unui sindrom de supraantrenament unde doctorii mi-au spus  întrerup orice tip de efort până ce corpul îmi intră din nou în parametrii normali. A fost o mare provocare drumul spre a ajunge la nivelul la care eram, date fiind condițiile mele fizice la momentul respectiv, însă am avut oameni care m-au sprijinit și m-au adus pe calea cea bună.

Există vreun sportiv care te inspiră?

Nu am un sportiv anume care  inspirădeși văd modele peste tot în jurul meu. Încerc  iau ce e mai bun de la fiecare și îi apreciez pe toți la fel de mult.

Ai primit o bursă la o universitate din America și totuși ai decis  rămâi în România. Ce te-a făcut  iei această decizie?

America mi s-a părut o țară a extremelor. Și tocmai din acest motiv nu m-am simțit în același ton emoțional cu acel mediu și am ajuns la concluzia  timpul petrecut acolo este un timp pierdut din punctul de vedere al performanței sportive la nivel mondial. De aceea, cântărind oportunitățile pe care le aveam, am decis  rămân în țară. Acum, cu sprijinul federației și al comitetului olimpic, am o echipă întreagă care îmi este alături și cu care am pornit la drum spre visul olimpic.

Ce calități ar trebui  aibă un sportiv pentru a face performanță?

Cred  sunt calități cu care te nașți și calități pe care le poți dobândi. Mie îmi place   concentrez pe cele pe care le poți dobândi, pentru  depinde doar de efortul constant și permanent depus în această direcție ca  ajungi  le stăpânești. Celelalte sunt calități motrice, fizice, care, de asemenea, au un impact semnificativ în performanță și pot face diferența la nivel înaltDupă părerea meavoință și capacitatea de a te ridica și de a merge mai departe atunci când simți  ți-ai lăsat și ultimul strop de energie fac diferența între marile personalități din lumea sportului. Cel care vede eșecul ca pe o lecție sau ca pe o oportunitate de a crește în performanță, nu ca o luptă pierdutăva avea mai mult de câștigat.

Ce așteptări ai de la Olimpiada din 2020?

Am învățat  nu îmi mai fac așteptări, pentru , de cele mai multe ori, aduc după sine dezamăgiriÎnsăîn prezent ne antrenăm cu gândul la medalia de aur și, indiferent de rezultatul de la Olimpiada, noi vrem  știm  am făcut tot ce ne-a stat în putință.

Ce planuri ai pentru viitor?

Deocamdată nu am un punct bine definit care  reprezinte sfârșitul carierei de înotătorașadar planurile mele de viitor constau în devotamentul 100% pentru carieramea de sportiv.

Teai gândit ce vei face după ce vei termina cariera de sportiv?

Am început  schițez câteva idei referitoare la activitatea mea extrasportivă, însă mai este foarte mult timp până când cariera mi se va sfârși, iar aceste idei rămân doar la stadiul de schițe. Am în plan  termin facultatea de psihologie, după care eventual și masterul, care mi-ar mai oferi o altă posibilitate de carieră pe viitor.

Cum teai simțit la ședința foto?

Ședința foto a fost un moment amuzant și plin de energie, unde, sincer, nu  așteptam   destind așa de tare și   bucur atât de mult de experiență.

 

 

Primul sport pe  care l-a practicat  a fost karate, însă înotul l-a cucerit definitiv.

 

Robert a urcat de peste 250 de ori pe podiumul de premiere și a fost numit înotatorul anului timp de patru ani  consecutiv.

 

 

 

Foto: Raluca Mărgescu; Styling: Ovidiu Buta; Makeup: ABA Academy; Model: Robert Glință; Hair: Liviu Ghidurea; Coordonare: Jacqueline Enciu; Locație: Studio 82